Algemeen
Het initiatief om Twente Tegen Kanker op te richten is ontstaan doordat Angelique Koedijk zelf door de ziekte is bevangen. Hoewel zijzelf heel bevlogen is om binnen het behandeltraject de weg te vinden. Heeft zij ook bepaalde hulp gemist en met name de vraag “Wat heb jij nodig?“. Een hele simpele vraag maar die domweg niemand stelt en het antwoord zit vaak in de eenvoud.
Daarnaast hoorde Angélique veel verhalen van kankerpatiënten die soms heel schrijnend zijn. Deze ziekte kan iedereen overkomen, maar het mag nooit zo zijn dat geld de kwaliteit van leven en nazorg belemmerd. Zij weet maar al te goed dat tijd kostbaar is vandaar dat stichting Twente Tegen Kanker, begin 2021, in zeer korte tijd letterlijk uit de grond is gestamd! Twentse mentaliteit, oerkrachten, moatjes en noaberschap hebben dit mogelijk gemaakt.
Waar strijden wij voor..
Kanker zet het leven op zijn kop voor zowel patiënt, gezin of iemand waar je om geeft. Welke kankersoort het ook is en welke behandeling je ook krijgt, de gevolgen zijn op voorhand niet te overzien. De diagnose en behandeling van kanker vragen lichamelijk, emotioneel en geestelijk “onmeunig vôl” van patiënt en gezin.
Wie tegen kanker vecht (of heeft gevochten), weet dat je meer nodig hebt dan medische hulp. Vanzelfsprekend zijn specialisten en ziekenhuizen een wezenlijk onderdeel in het bestrijden/behandelen van kanker en/of het verlichten van pijn maar hulp bij praktische zaken en antwoorden op de vele vragen zijn ook zeer welkom.
Twente Tegen Kanker is een nieuw initiatief voor Twentenaren. Onze stichting zal op alle mogelijke manieren (o.a. donaties, veilingen, (online) benefiet avonden) geld inzamelen om oncologie en kanker gerelateerde individuele en collectieve projecten in Twente te ondersteunen. Hierbij kun je denken aan kankerpatiënten, die door de ziekte in financiële problemen zijn gekomen, ondersteunen met bijvoorbeeld praktische zaken zoals een haarwerk, coaching, (oncologie)fysiotherapie welke niet of niet volledig door zorgverzekeraars worden vergoed. Maar denk ook aan een dagje uit met het hele gezin om de gedachten toch te kunnen verzetten. Dat is namelijk niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid! Daarnaast ondersteunen wij bij het zoeken naar de juiste informatie en zorg- en welzijn aanbieders anders dan de specialisten in de eerste lijn.
Patiënten komen vaak minimaal een halve dag naar het ziekenhuis, waar zij een groot deel van de tijd zitten te wachten totdat ze aan de beurt zijn voor een onderzoek, behandeling of gesprek met een arts of verpleegkundige. Zij kunnen meestal alleen plaats nemen in het restaurant of de wachtkamer, maar je kunt ook deze enigszins “kostbare” en “verloren” tijd doorbrengen in een informele en comfortabele omgeving met je eigen partner, familie en/of kind(eren). Dit zijn de collectieven projecten die wij in samenwerking met derden uitvoeren waarbij de patiënten een duidelijk hoofdrol en bijdrage zullen leveren. In 2021 nemen wij deel aan een samenwerkingsverband met o.a. ZGT Hengelo om een oncologie tuin te realiseren binnen de contouren van het ziekenhuis. Deze tuin moet een plek zijn die vrij toegankelijk is voor zowel (ex-)kankerpatiënten, kinderen, partners en familie. Waar je o.a. kunt bewegen, praten, ontspannen en de rust moet kunnen vinden met de zorgprofessionals in de nabijheid.
In 2021 nemen wij deel aan een samenwerkingsverband met o.a. ZGT Hengelo om een oncologie tuin te realiseren binnen de contouren van het ziekenhuis. Deze tuin moet een plek zijn die vrij toegankelijk is voor zowel (ex-)kankerpatiënten, kinderen, partners en familie. Waar je o.a. kunt bewegen, praten, ontspannen en de rust moet kunnen vinden met de zorgprofessionals in de nabijheid.

Op termijn onderzoeken wij of er behoefte is aan kleinschalige ontmoetingsplek(ken) in een vernieuwd concept voor lotgenoten en hun familie (zeker ook kinderen), primair bedoeld om ervaringen uit te wisselen, elkaar te helpen en te ondersteunen op welke manier dan ook! Wij zorgen waar gewenst voor expertise op gebied van zorg en welzijn met partners en prijzen ons intens gelukkig met een breed scala aan “Moatjes” van Twente Tegen Kanker, die voor jou het verschil gaan maken!
Stichting Twente Tegen Kanker zal ook de verbinding zoeken met reeds bestaande initiatieven om elkaar te versterken en samenwerken waar mogelijk. Wij willen vooral de goede en bestaande initiatieven niet in de weg staan. Iedereen heeft namelijk hun eigen kwaliteiten in huis waar je gebruik van kunt maken. Echter de verbindingsfactor vorm een sleutel tot succes voor (ex-)kankerpatiënt, partner, kind(eren) en/of familie.
Dit is slechts een greep uit de individuele en collectieve projecten waar Stichting Twente Tegen Kanker zich voor inzet. Wij doen alles op vrijwillige basis en onze liefde is gratis maar om deze projecten te kunnen laten slagen hebben wij financiële hulp nodig van jou, jouw familie, buren, werkgever en ieder ander die iets kan missen. Doneer jij ook?