Geen producten in de winkelwagen.

VOOR VRAGEN & INITIATIEVEN

PERSVOORLICHTER

06 57 88 56 60

Een bekende bijwerking van chemotherapie is haaruitval. Maar niet bij alle soorten chemotherapie valt het haar uit! Dat heeft te maken met de soort en hoeveelheid cytostatica die jij krijgt tijdens de behandeling. Doordat cytostatica de haarvormende cellen kunnen beschadigen wordt er minder of geen nieuw haar gemaakt. Het haar wordt dunner, breekt snel af of valt uit. Meestal valt eerst het hoofdhaar uit, maar ook andere lichaamsbeharing kan uitvallen. Bespreek altijd met de arts wat jij kunt verwachten.

Hoe begint het haaruitval?

Meestal begint het haar 10 tot 17 dagen na de eerste behandeling met chemotherapie uit te vallen. De meeste mensen merken dit pas goed doordat je haren vindt op het kussen of in de douche. Mogelijk krijg je zogenaamde haarpijn. Dat kan aanvoelen als een paardenstaart die te strak zit, of als naaldjes die kleine prikjes op de hoofdhuid geven. Het kan een teken zijn dat het haar uit gaat vallen.

Wat te doen bij haaruitval?

Iedereen gaat anders om met het idee dat hij of zij kaal wordt door de chemotherapie. Sommige mensen vinden het prettig om vooraf de chemokuur de haren kort te laten knippen. Hierdoor is de overgang naar kaal minder abrupt en is de schok iedere ochtend of na het douchen minder groot.

Natuurlijk kun je ook besluiten om helemaal niets te doen. Voor de nacht wordt dan wel een mutsje geadviseerd, omdat een kaal hoofd koud kan zijn. Ook kan een mutsje fijn zijn als bescherming tegen de kou of verbranding door de zon.

Als je je kale hoofd liever wilt camoufleren, kun je ook een muts, sjaal of pruik dragen. Een deel van de kosten voor een pruik wordt doorgaans uit de basisverzekering vergoed. Hier kun jij een machtiging voor aanvragen bij jouw arts.

Hoofdhuidkoeling

In sommige gevallen is hoofdhuidkoeling mogelijk om haaruitval door chemotherapie te voorkomen. Hoofdhuidkoeling wordt tegelijk met de chemotherapie gegeven. Jouw behandelde arts kan hier alles over vertellen.

Komt het haar weer terug?

Gelukkig is haaruitval door chemotherapie bijna altijd tijdelijk. Meestal begint het haar binnen enkele weken tot maanden nadat je gestopt bent met de chemotherapie weer te groeien. Soms begint het haar zelfs weer te groeien tijdens de chemotherapie.

Het nieuwe hoofdhaar kan anders zijn dan voorheen. De kleur of structuur kan veranderen, ook dit is meestal tijdelijk. Zo kan iemand die eerst stijl blond haar had donkerder haar met krulletjes terugkrijgen. Vaak krijg je eerst donzig ‘babyhaar’, ook in het gezicht. Het kan zijn dat het haar minder snel groeit dan voorheen.